ناامیدی در خانواده باعث افزایش تنش ها و اختلافات خانوادگی شده و آرامش و پویایی خانواده را از بین می برد. وقتی به جای امید، یاس و ناامیدی بر فضای روانی خانواده حکم فرما باشد، زن و شوهر نه تنها بر سر اختلافات معمول روزمره با یکدیگر دچار تنش می شوند بلکه در سختیها و ناملایمات زندگی نیز تحمل و صبر خود را از دست داده و به بم بست می رسند .
زن و شوهری که امید به آینده داشته باشند با انواع و اقسام مشکلات زندگی اعم از مادی و روحی و… دست و پنجه نرم کرده و مبارزه می کنند و تمام تلاش خود را بکار می گیرند تا راهی برای رهایی و نجات پیدا کنند و به این ترتیب از تنگناها عبور میکنند.
زوجین اگر هردو امید به آینده ای روشن داشته باشند، با محبت، پشتكار و تلاش به مقابله با مشكلات پرداخته و همین همدلی و صمیمیت شيريني زنـدگيشـان را چند برابر می کند.
نتایج امید داشتن در خانواده
1- ایجاد انگیزه
« انگيزه نيروي محركـي اسـت كـه در موجـود زنـده حـالتي از نشاط و فعاليت برمي انگيزد و او را بـه سـوي هـدف يـا هدفهاي مشخصي راهنمايي ميكنـد.» (نجـاتي، 1369 ،ص 31 (
اگر هر یک زوجین در زندگي از مشكلاتي مثل وضعیت بد اقتصادی و يا اخلاق ها و رفتارهای ناپسند همـسرش ناراضي باشند، اميد به آينده و بهبود وضعيت اين انگيزه را درآنها ايجاد ميكند كه براي رسيدن به آنچیزی كه انتظارش را ميكشند، به فكر چاره افتاده و در حد توان مقـدمات تغییر و بهبود را مهيا و موانع را برطرف كنند. مثلا براي رسيدن به وضعیت مالی بهتر به اصلاح مدیریت مالی مخارج خانواده بپردازند، راههای مختلف کسب درآمد را در درون خانه و بیرون از خانـه امتحان کنند. يا هر كاري كه با توجه به شرايط و توانایی ها و امکاناتشان ميتواننـد، انجـام دهنـد. و یا اگر با اخلاق و رفتار همسر مشکل دارند به جای درگیری و دعوا و مقابله کردن، به فکر درمان باشند، انواع تکنیک ها و مهارتهای ارتباطی و زناشویی را یاد بگیرند و در مواقع لازم به مشاور مراجعه کنند.
2- تلاش و پایداری
« دليـلُ الرجـاءِ الطلـب: علامـت اميـد طلب كردن است.» (مجلسي، 1403 ،ج 67 ،ص 13 (
بزرگترین نشانه ی امید، تلاش و فعالیت است.
افراد نا امید افسرده و خمود هستند و افسردگي نوعي بدبيني به آينده و انتظار شكست در فعاليتها است. افراد نا امید به جهت افسردگی حتی فعالیت های روزمره ی خود را هم به خوبی انجام نمی دهند. همسران نا امید وافسرده میل و رغبت چندانی به زندگی ندارند و از این جهت ناسازگاری ها و بهانه جویی ها آنها در زندگی زناشویی بیشتر است.
زن و شوهری که امید به آینده دارند، در برخورد با سختيهـا و ناملايمات مقاوم هستند. آنها مصمم و با اراده به تلاش و فعالیت خود ادامه مي دهند، تا به آینده ی روشن دست یابند.
3- اصلاح
هرچه امید به زندگی و آینده در بین زوجین بیشتر و قوی تر باشد تلاش برای رفع موانع بیشتر است. آنها با نگاه انتقادی رفتار و افکار خود را مورد توجه قرار می دهند و به جای بهانه جویی و اشکال تراشی، عیوب و رفتارهای نادرست خود را اصلاح میکنند. این اصلاح و تغییر باعث ایجاد صمیمیت و سازگاری بین زوجین شده و مسیر رسیدن به آرامش و خوشبختی را در خانواده تسریع می بخشد.
4- صبر
اگر امید نباشد، صبر معنایی نخواهد داشت! صبر در معنای واقعی خود یکی از زیباترین خلق و خوی بشر است. صبر خویشتن داری و کنترل بر رفتار خود است که انسان در مقابل سختی ها و ناملایمات روزگار، این رفتار را بر میگزیند.
در زندگی زناشویی صبر در معنای واقعی خود ؛ یعنی سازگاری با سختیها و پذیرش آنان بدون رنج بردن، یکی از بهترین مهارتهای کارساز در حرکت چرخ های ماشین زندگی است.
صبر، نتیجه ی مستقیم داشتن امید به آینده در زندگی است. امید داشتن به آینده ی خوب و روشن باعث می شود که قدرت سازگاری و پذیرش زوجین در مقابله با تنگناها بالاتر رود و تحمل رنج ها و سختی ها آسان شود.
5- آسان شدن کارها
اگر امید مانند روح بر زندگی زناشویی دمیده شود، و آثار آن مانند ایجاد انگیزه، تلاش، صبر و اصلاح در زندگی قد علم کرده و بارور شوند، بی گمان کارها آسان خواهد شد و چرخ زندگی رو به جلو حرکت خواهند کرد .
امید قوی مانند نیروی محرکی قوی با آثار خود باعث می شود مشکلات و تنش های بین زوجین به سمت گره گشایی و رفع موانع حرکت کنند و روند زندگی تسهیل یابد.
6- شادکامی
زنان و مردانی که امیدوار در زندگی عمل می کنند از این جهت که پویا هستند و با انگیزه و پر تلاش حرکت می کنند، حس رضایت از خود دارند و همین حس رضایتمندی باعث می شود نشاط و شادکامی را در بیشتر اوقات به همراه داشته باشند.
نتیجه:
با تقویت امید در خانواده و بخصوص در بین زوجین می توان خانواده ای پویا ، فعال، شاد و سرزنده داشت که در جهت رشد و تعالی خود به سمت جلو حرکت میکند و آرامش و وضعیت بهتر را تجربه می کند.
انتهای پیام
فاطمه سازمند