
ازدواج یک امر مقدس است که بر پایه عشق، همدلی و تفاهم دوطرفه ایجاد میشود. این پیوند مقدس ممکن است دچار فراز و نشیب هایی شود که گاها برای زندگی مشترک تهدید محسوب میشود. یکی از این اختلافات به تفاوت های فرهنگی طرفین بازمیگردد و ممکن است زندگی مشترک را در سراشیبی طلاق قرار دهد. در مقاله پیش رو به نقش اختلاف فرهنگی در پدیده طلاق پرداخته و علل و عوامل و راهکارهای مدیریت آن را بررسی میکنیم.
تعریف اختلافات فرهنگی در زندگی مشترک
زمانی که زوجین دارای افکار، باورها و ارزشهای متفاوتی در سبک زندگی خود باشند اختلاف اختلافات فرهنگی به وجود میآید. در این مرحله زوجین درباره مسائل مختلف دیدگاههای متفاوتی دارند. برخی از این تفاوتها در بخشهای زیر مشاهده میشود؛
۱_ سبک زندگی خانوادگی و نوع تعاملاتی که فرد در خانواده خود دارد که میتواند فرد را مستقل یا غیر مستقل تربیت کند.
۲_ اصول و ارزشهای دینی و مذهبی و میزان تقید به آن تواند منجر به چالشهایی برای زوجین شود.
۳_ سبکهای مختلف برای تربیت فرزندان نیز ممکن است باعث اختلاف میان زوجین شود.
۴_ تفاوت دیدگاه نسبت به شیوه سنتی و مدرن در خانواده و جایگاه زن و مرد میتواند منجر به اختلاف نظر در زوجین شود.
مطالب مرتبط:
رابطهی سن بالای ازدواج با میزان طلاق و راهکارهای کاهش ریسک طلاق در ازدواجهای دیرهنگام
اختلافات فرهنگی چگونه منجر به طلاق میشود؟
اختلافات فرهنگی اگر از کنترل خارج شده و مدیریت نشوند ممکن است به بحران تبدیل شده و باعث جدایی زوجین شوند. برخی از آثار نامطلوب این اختلافات را در ادامه میخوانید؛
عدم درک متقابل
زوجین با تفاوت دیدگاههای فرهنگی، به تدریج درک درستی از یکدیگر نخواهند داشت و این مسئله میتواند زمینه بروز چالشهای جدی تر میشود.
کشمکش و درگیری
اگر هر یک از زوجین بر دیدگاه فرهنگی خود پافشاری کنند، تنش و درگیری در خانواده افزایش مییابد.
آثار منفی بر فرزندان
زمانی که فرزندان در خانوادهای با دوگانگی فرهنگی رشد کنند، به سردرگمی و بی هویتی مبتلا میشوند و از عدم وجود الگو برای تربیت صحیح رنج می برند.
فشارهای خانوادگی و اطرافیان
در اغلب موارد اختلافات میان زوجین به اختلاف میان خانوادههای آنها نیز شیده میشود. توقعاتی که خانوادهها با فرهنگهای مختلف دارند امکان بروز درگیریهای جدی را ایجاد میکند.
راهکارهای حل اختلافات فرهنگی در خانواده
اگرچه اختلافات فرهنگی از جمله چالشهای جدی میان زوجین است اما با برخی راهکارها میتوان آن را کاهش داد و از جدایی و طلاق پیشگیری کرد. در ادامه به برخی از این راهکارها اشاره شده است؛
تلاش برای شناخت پیش از ازدواج: هرچه زوجین پیش از ازدواج بیشتر یکدیگر را بشناسند و درباره هم شناخت پیدا کنند به تفاوتهای فرهنگی یکدیگر واقف خواهند بود. بنابراین زوجین باید در رابطه با سبک زندگی و باورهای یکدیگر کنکاش کنند و سپس بررسی کنند که آیا میتوانند با این تفاوت دیدگاه، زندگی مشترک را آغاز کنند یا خیر.
کسب مهارتهای ارتباطی: کسب مهارتهای ارتباطی مفید به زوجین این امکان را میدهد تا در فضای محترمانه همراه با درک متقابل با یکدیگر در رابطه با اختلافات شان صحبت کنند. همراهی، بروز صحیح احساسات و گوش دادن فعال از مهارتهایی است که میتواند درگیریهای زوجین را کاهش دهد.
انعطاف پذیری و سازگاری: زوجینی که دارای قدرت انعطاف پذیری هستند زندگی مشترک خود را به نحو بهتری حفظ میکنند. به این صورت که میتوانند از باورهای خود کوتاه بیایند و آن را تعدیل کنند یا ره حل مناسبی برای آن بیابند.
تعیین حد و مرزهای مشخص: زوجین میتوانند برای حوه ارتباط خود با خانوادهها و تربیت فرزندان حد و مرز مشخصی تعیین کنند تا از بروز اختلافات فرهنگی جلوگیری کنند.
کمک گرفتن از مشاور متخصص: کمک گرفتن از یک مشاور که در زمینه روابط فرهنگی تخصص دارد تا حد زیادی به زوجین کمک میکند تا راهکار مناسبی برای اختلافات خود پیدا کنند.
تاکید بر نقاط مشترک: زوجین میتوانند به جای تمرکز بر نقاط فرهنگی متفاوت بر نقاط مشترک فرهنگی خود تاکید کرده و آنها را تقویت کنند. این کار موجب کاهش درگیری ها و ایجاد همدلی خواهد شد.
نتیجهگیری
اگرچه اختلافات فرهنگی یکی از عوامل مهم تنش زا در زندگی مشترک هستند که ممکن است به طلاق منجر شوند اما میتوان با به کار بستن راهکارهای مناسب از آن پیشگیری کرد. درک متقابل، احترام به نظرات، فرهنگها و ارزشهای یکدیگر و تقویت روابط عاطفی میتواند به رفع مشکل اختلاف فرهنگی کمک کند. ازدواج یک قرارداد دو طرفه است که نیازمند همراهی و همدلی زوجین است.
زهره سادات علوی
انتهای پیام