یا طلاق یا ادامه‌ی زندگی، زنان خود را با سردرگمی آزار ندهید

الطَّلاقُ مَرَّتَانِ فَإِمْسَاكٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِيحٌ بِإِحْسَانٍ وَلا يَحِلُّ لَكُمْ أَنْ تَأْخُذُوا مِمَّا آتَيْتُمُوهُنَّ شَيْئاً إِلَّا أَنْ يَخَافَا أَلَّا يُقِيمَا حُدُودَ اللَّهِ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا يُقِيمَا حُدُودَ اللَّهِ فَلا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا فِيمَا افْتَدَتْ بِهِ تِلْكَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَعْتَدُوهَا وَمَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ * وَإِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ فَبَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَأَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ سَرِّحُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ وَلا تُمْسِكُوهُنَّ ضِرَاراً لِتَعْتَدُوا وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ وَلا تَتَّخِذُوا آيَاتِ اللَّهِ هُزُواً وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَمَا أَنْزَلَ عَلَيْكُمْ مِنَ الْكِتَابِ وَالْحِكْمَةِ يَعِظُكُمْ بِهِ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ.[2]

« طلاقِ (قابل بازگشت)، دو مرتبه است؛ پس بطور پسنديده نگاه داشتن، يا به نيكى آزاد كردن [همسر بر شما واجب است‏]. و براى شما حلال نيست كه از آنچه به آنان داده‏ايد، چيزى [باز] ستانيد؛ مگر اينكه هر دو، بترسند كه مرزهاى خدا را بر پا ندارند. و اگر بترسيد كه آن دو مرزهاى خدا را بر پاى ندارند؛ پس هيچ گناهى بر آن دو نيست در آنچه كه (زن به عنوان) تاوان بپردازد. (و طلاق گيرد). اينها مرزهاى خداست؛ پس از آنها، تجاوز مَكنيد. پس هر كس از مرزهاى خدا تعدّى كند، پس فقط آنان ستمكارند.»

نكته‏ها و اشاره‏ها

1. در آيه‏ى قبل بيان شده است كه مردان هنگامى كه همسر خود را طلاق دادند تا مدتى حق بازگشت دارند و اين مطلب براى اصلاح و جلوگيرى از فرو پاشى خانواده‏هاست، ولى برخى از تازه مسلمانان از اين حكم اسلامى سوء استفاده مى‏كردند و براى آن‏كه همسر خود را در ناراحتى و سختى قرار دهند، پى‏درپى او را طلاق مى‏دادند و قبل از تمام شدن مدت «عدّه» رجوع مى‏كردند و بدين‏وسيله زن را در تنگناى شديدى قرار مى‏دادند.

آيه‏ى فوق نازل شد و از اين سوء استفاده جلوگيرى كرد و بيان نمود كه پس از جدايى و طلاق، تا دو مرتبه رجوع كردن صحيح است، اما اگر طلاق سوّم انجام گرفت، ديگر حقّى براى بازگشت نيست و پس از دو بار طلاق و كشمكش مرد بايد كار را يكسره كند؛ يا طلاق قطعى دهد يا زن را به طور پسنديده نزد خود نگه دارد.

2. اين آيه بيان مى‏كند كه شوهر نمى‏تواند در هنگام جدايى، چيزى را كه به عنوان مهريه به زن داده است، پس بگيرد. اين قسمت آيه در حقيقت توضيحى براى «جدايى بر پايه‏ى احسان» است.

آن‏گاه اشاره مى‏كند كه تنها در يك فرض، گرفتن مهريه مانعى ندارد و آن در صورتى است كه زن هيچ گونه تمايلى به ادامه‏ى زندگى زناشويى نداشته باشد و بى‏ميلى و نفرت او سبب شود كه زن و مرد نتوانند حدود الهى را حفظ كنند؛ در اين صورت مانعى ندارد كه مهريه (به عنوان عوض) به شوهر داده شود تا زن را طلاق دهد؛ و اين همان چيزى است كه به آن طلاق «خُلع» مى‏گويند در حقيقت طلاق خُلع اين‏گونه زنان را از بن بست خارج مى‏كند، تا به زندگى تحميلى يا اجبارى و اكراهى ادامه ندهند.

3. بازگشت مرد پس از طلاق، قيد «معروف» دارد؛ يعنى رجوع و نگه‏دارى همسر به صورت پسنديده و براساس صفا و صميمت باشد؛ و «جدايى» آنان نيز قيد «احسان» دارد؛ يعنى تفرقه و طلاق بايد از هرگونه امر ناپسندى، مانند انتقام‏جويى و ابراز كينه و خشم، تهى باشد؛ پس هرگونه حيله و ضررى به همسر ممنوع است.

4. برخى مفسران از جمله‏ى «طلاق دو مرتبه است»، استفاده كرده‏اند كه دو يا سه طلاق در يك مجلس واقع نمى‏شود و بايد در جلسات متعددى انجام گيرد. نظر فقهاى شيعه همين است و برخى از فقهاى اخير اهل سنت نيز همين را پذيرفته‏اند. در ضمن، از اين جمله استفاده مى‏شود كه طلاقى كه بازگشت مرد به همسر خود در آن جايز است دو طلاق است و در طلاق سوم حقّ بازگشت و رجوع براى مرد نيست.

5. آيه‏ى فوق تجاوز از قوانين و مرزهاى الهى را ظلم و ستم معرفى مى‏كند و در آيات ديگر قرآن مشخص شده كه مقصود ظلم به خود است؛ چرا كه زيان تجاوز از مرزهاى الهى در درجه‏ى اوّل گريبان‏گير قانون شكن مى‏شود؛ هنگامى كه قانون شكنى رواج يافت، پس از مدتى دامان كسانى را مى‏گيرد كه در اين كار پيش قدم شده‏اند.

آموزه‏ها و پيام‏ها

1. با طلاق‏هاى مكرر زنان را آزار ندهيد و تكليف آنان را (با طلاق قطعى يا ادامه‏ى زندگى) روشن سازيد.

2. حقوق و مهريه‏ى زنان را رعايت كنيد و از فرصت طلاق سوء استفاده نكنيد.

3. اسلام بن بست ندارد و براى نجات زن از زندگى تحميلى راه طلاق خُلع را قرار داده است.

4. قانون شكنى، ستم (به خويش) است.

5. با رعايت قوانين الهى، از مرزشكنى و ستمكارى دورى گزينيد.

6. ادامه‏ى زندگى مشترك براساس نيكى، و طلاق براساس روش پسنديده باشد، (و در هر صورت از حد خارج نشويد و به زنان جفا روا نداريد.)

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. . البقرة 229 و230 و 231. شرح آيه در العقد و شروطه- المهر.
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, طلاق

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *