کاهش حس انتقام جویی و عقده‌ای شدن زنان بعد از طلاق با پرداخت هدیه و مهریه

لَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِنْ طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ مَا لَمْ تَمَسُّوهُنَّ أَوْ تَفْرِضُوا لَهُنَّ فَرِيضَةً وَمَتِّعُوهُنَّ عَلَى الْمُوسِعِ قَدَرُهُ وَعَلَى الْمُقْتِرِ قَدَرُهُ مَتَاعاً بِالْمَعْرُوفِ حَقّاً عَلَى الْمُحْسِنِينَ.[2]

هيچ گناهى بر شما نيست اگر زنان را طلاق دهيد، مادامى كه با آنان تماس نگرفته‏ايد يا برايشان مهريه‏اى تعيين نكرده‏ايد. و (در اين هنگام با هديه‏اى مناسب) بهره‏مندشان سازيد. توانگر به اندازه [توانايى‏] اش و تنگدست به اندازه خودش كالايى (بعنوان هديه‏اى) پسنديده بدهد. [و اين كار] حقّى بر عهده نيكوكاران است.

نكته‏ها و اشاره‏ها

1. آيه‏ى فوق مشتمل بر دو نكته است:

الف) برخى مى‏پنداشتند طلاق و جدايى زن و شوهر قبل از هم‏بستر شدن و يا قبل از تعيين مهر، صحيح نيست. آيه‏ى فوق به اين پندار پاسخ مى‏دهد و مى‏فرمايد: «اين طلاق و جدايى مانعى ندارد.»

البته اين در صورتى است كه طرفين بعد از عقد و پيش از ازدواج متوجه شوند كه به دلايلى، نمى‏توانند با هم زندگى كنند كه در اين موقع با طلاق از هم جدا مى‏شوند.

ب) در صورتى كه مهريه‏اى در عقد مشخص نشده باشد و طرفين بخواهند قبل از ازدواج از هم‏ديگر جدا شوند، شوهر بايد هديه‏اى به زن بدهد كه با شئون زن سازگار باشد.

2. «مَسْ» در لغت به معناى تماس پيدا كردن و در اين آيه كنايه از هم‏بسترى است. قرآن كريم معمولًا در هنگامى كه سخن از عمل زناشويى به ميان مى‏آيد عفت كلام را رعايت مى‏كند و با كنايه و در اوج ادب سخن مى‏گويد.

3. دادن هديه به زنان طلاق داده شده، اثر قابل ملاحظه‏اى در كاهش حسّ انتقام‏جويى دارد و از عُقده‏اى شدن زنان جلوگيرى مى‏كند و فشار روحى آنان را كاهش مى‏دهد.

4. تعبير «مُحسِنين» (نيكوكاران) در آيه‏ى فوق به معناى الزامى نبودن حكم هديه دادن نيست. اين تعبير براى تحريك احساسات خيرخواهانه‏ى افراد در راه انجام وظيفه است، وگرنه هديه دادن به زنان طلاق داده شده طبق آيه‏ى فوق الزامى است.

5. قرآن كريم واژه‏ى «متاع» را در مورد هديه به كار برده است كه در لغت به معناى چيزهايى است كه انسان از آنها بهره‏مند مى‏شود و غالباً به غير از پول نقد گفته مى‏شود.

اين موضوع از نظر روانى اثر خاصى دارد؛ هديه دادن اجناس قابل استفاده، مثل پوشاك و خوراك مؤثرتر از هديه به صورت پول است.

در روايات اهل بيت عليهم السلام نيز كه در اين زمينه حكايت شده است، هديه را به لباس، مواد غذائى و يا زمين كشاورزى مثال زده‏اند.

6. در ازدواج دايم لازم نيست قبلًا مهريه تعيين شود و طرفين مى‏توانند بعداً در مورد مقدار آن توافق كنند؛ و اگر قبل از تعيين مَهر و هم‏بستر شدن، زن طلاق بگيرد، مهر واجب نخواهد بود و هديه‏ى مزبور جانشين مهر مى‏شود.

آموزه‏ها و پيام‏ها

1. در حال عقد نيز حال زنان طلاق داده شده را رعايت نماييد و با هديه‏اى مناسب از آنان دلجويى كنيد.

2. هر مردى به اندازه‏ى توانش حق همسر خويش را ادا كند.

3. اداى حقوق بانوان و هديه دادن به زنان نوعى نيكوكارى است.

4. طلاق در دوران عقد نيز جايز است (البته با نيكى و هديه‏اى مناسب).

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. . بقره، 236.
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, طلاق

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *