چهار دستورالعمل کاربردی از علامه مجلسی برای حفظ کیان خانواده

از طريق علامه مجلسى ( ره ) در كتاب شريف بحار الانوار ج 71 ص 86 در توضيح آيه شريفه:
قوا انفسكم و اهليكم نارا.
به چند مسئله بسيار مهم به عنوان وظيفه و مسئوليت سرپرست خانه اشاره شده كه از طريق اين چند مسئله حفظ خانواده و اهل بيت از آتش فردا ميسر است.
1 بدعائهم الى طاعة الله
بر سرپرست خانه است كه تا زنده است خانواده خود را به طاعت خدا و فرمانبرى از دستورات حق كه به صلاح دنيا و آخرت انسان است دعوت كند و دعوت به صورتى باشد كه اجابتش از جانب آنان سخت نباشد دعوت توأم با مهر و محبت زبان نرم با خوشروئى و متانت و دعوت به زبان و عمل به صورتى كه زن و فرزند عاشق و علاقه مند به طاعت حق شوند و آن را بر تمام وظائف خود مقدم بدانند.
من اين معنا را در خانه به امتحان گذاشته ام سودمند بوده شما هم به امتحان بگذاريد سودمند خواهد بود.
طفلان چون به طاعت خدا روى آورند آنان را تشويق كنيد جايزه بدهيد ببوسيد در آغوش بگيريد تا پاى طاعت در فضاى وجودشان ثابت و پابرجا شود.
زنان عنايت كنند كه وقتى از جانب شوهرشان دعوت به طاعت رب شدند با شوق و رغبت بپذيرند تا اثر اين پذيرش از مشرق وجود فرزندان طلوع كند.
2 و تعليمهم الفرائض
تا جائى كه براى سرپرست خانواده امكان دارد واجبات حق را كه قسمتى از آن در رساله هاى عمليه و قسمتى در كتب اخلاقى و فقهى آمده به خانواده اش تعليم دهد.
اگر از عهده اش برنيامد زمينه فراگيرى آنان را با بردن به مساجد و مجالس مذهبى فراهم نمايد يا عالمى ربانى را به خانه دعوت كند تا فرائض حق را به آنان آموزش دهد.
ممكن است خواندن متن رساله براى بعضى مشكل باشد و توضيح آن مشكل تر به همين خاطر نوبت به واگذاشتن بچه ها به كلاسهاى مربوطه مى رسد تا دختران و پسران در نزديكى بلوغ و تكليف به وظائف شرعى خويش آگاه شوند.
3 و نهيهم عن القبائح
بر سرپرست خانواده فرض و واجب است اهل خانه را از زشتى‌ها نهى كند و از عواقب گناهان و معاصى بترساند و زمينه توليد گناه را در خانه از بين ببرد.
4 و حثهم على افعال الخير
بر سرپرست خانواده واجب است اهل بيت خود را به كليه كارهاى خير از صدقه دادن در راه خدا تواضع به افراد احترام به بزرگتر رعايت كوچكتر ايجاد صلح و مسالمت بين افراد حق گوئى حق جوئى حق خواهى و خلاصه آنچه كه خير است تشويق و ترغيب كند.
بكارگيرى اين چهار حقيقت به فرموده علامه مجلسى (ره) تحقق قوا انفسكم و اهليكم نارا است.
بدين صورت قدم برداشتن براى هدايت عباد خدا به اندازه اى ثواب دارد كه جز خدا كسى نمى داند.
رسول خدا اميرالمؤمنين را براى هدايت مردم يمن گسيل داشت قبل از سفر به او فرمود:
و ايم الله لان يهدى الله على يديك رجلا خير لك مما طلعت عليه الشمس و غربت
«قسم به خدا اگر حضرت حق به دست تو يك نفر را هدايت كند براى تو از آنچه كه خورشيد بر آن طلوع و غروب مى كند بهتر است.»
چه تجارت شگفت آورى چه سود كلانى به نظر من بايد گفت خوشا به حال آنان كه تشكيل زندگى داده و براى زن و فرزند خود معلم خير و خوبى‌اند كه با هدايت هر يك از آنان ثوابى بسيار به صورتى كه رسول حق به اميرالمؤمنين فرمود نصيب آنان مى گردد و اين غير ثواب رفتن به دنبال كسب حلال براى اداره امور زندگى است كه دنبال كردن امور مادى براى گذراندن زندگى زن و بچه ثوابى و دنبال كردن امور معنوى براى هدايت زن و بچه ثوابى ديگر است كه وضع اينگونه سرپرست‌ها ثواب اندر ثواب و رحمت اندر رحمت است.

کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, خانواده

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *