هدف از ازدواج چیست؟!

وَمِنْ آيَاتِهِ أنْ خَلَقَكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ إذَا أ نْتُمْ بَشَرٌ تَنتَشِرُونَ*وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ[2] .

و از نشانه‏هاى او، اين است كه شما را از خاك آفريد، سپس به ناگاه شما بشرى شديد كه گسترش مى‏يابيد.* و از نشانه‏هاى او اين است كه همسرانى از (جنس) خودتان براى شما آفريد، تا بدان‏ها آرامش يابيد؛ و در بين شما دوستى و رحمت قرار داد. قطعاً، در آن [ها] نشانه‏هايى است براى گروهى كه تفكّر مى‏كنند.

نكته‏ها و اشاره‏ها:

1. يازده آيه در قرآن كريم با جمله‏ى «از نشانه‏هاى خدا اين است كه …» شروع مى‏شوند كه هفت آيه‏ى آن در سوره‏ى روم است. در اين آيات نشانه‏هاى خدا در جهان درون و برون انسان بيان شده و درس توحيد مى‏آموزد.

2. مقصود از آفرينش انسان از خاك، يا آفرينش نخستين آدم و يا آفرينش همه‏ى انسان‏هاست كه بدن آنان از مواد غذايى تشكيل شده كه مستقيم يا غير مستقيم از خاك به وجود مى‏آيد.

البتّه ظاهر آيه در اين‏جا با تفسير دوم سازگارتراست.

3. آفرينش انسان با اين همه عجايب جسمى و روحى و انتشار سريع او در سطح قاره‏ها و مناطق مختلف زمين، از نشانه‏هاى قدرت و حكمت الهى است.

4. اين آيه يكى از نشانه‏هاى خدا را آفرينش همسران از جنس انسان بيان كرده است؛ چراكه همسرانِ هم‏جنس عواطف و دردها و نيازهاى هم‏ديگر را درك مى‏كنند و با تكميل نيازها و هم‏دردى و همكارى، محيطى آرام و تكامل‏بخش به وجود مى‏آورند. آرى؛

به جنس خود كند هر جنس آهنگ ندارد هيچ كس از جنس خود ننگ‏

5. اين آيه هدف ازدواج را آرامش بيان كرده است.

آرى؛ همسر خوب مايه‏ى آرامش روحى، جسمى و روانى انسان است.

هر انسان بدون همسر موجودى ناقص است ولى با همراهى و همكارى و دوستى با همسر وجود خود را كامل مى‏كند و تعادل روحى و روانى در او ايجاد مى‏شود و احساس مسئوليت و شخصيت بيش‏ترى مى‏كند.

شايد از همين روست كه انسان‏هاى مجرد كم‏تر احساس مسئوليت مى‏كنند و گاهى در اثر طولانى شدن دوران تجرّد به بيمارى‏هاى روانى و عدم تعادل روحى گرفتار مى‏شوند و زندگى ناآرامى پيدا مى‏كنند.

6. همسر موجب آرامش است و بهداشت روانى انسان را تأمين مى‏كند.

زندگى مشترك زن و شوهر آن گاه موفق است كه آرامش در فضاى خانه حكم‏فرما باشد؛ آرامشى كه عامل رشد و تعالى همسران و فرزندان آنهاست؛ اما اگر محيط خانه فضاى جنگ اعصاب باشد و زن و شوهر سوهان روح هم‏ديگر شوند، در حقيقت به هدف ازدواج دست پيدا نكرده و به بيراهه رفته‏اند.

7. تفاوت مودّت و رحمت در چيست؟

پاسخ آن است كه «مودّت» به معناى دوستى‏اى است كه عامل پيوند و ارتباط زن و شوهر مى‏شود، ولى رحمت نوعى ايثارگرى است كه كودكان در پرتو آن پرورش مى‏يابند و مرد و زن كهن‏سال به يك‏ديگر خدمت مى‏كنند.

8. در اين آيه به دوستى و رحمت بين زن و شوهر اشاره شده است، اما ممكن است مقصود آيه دوستى و رحمت همه‏ى انسان‏ها باشد كه زن و شوهر از مصاديق بارز آنها هستند؛ يعنى دوستى و رحمت عامل پيوند و ارتباط همه‏ى افراد جامعه و خانواده است كه كمبود آنها مايه‏ى اضطراب‏ها، جدايى‏ها و ناراحتى‏هاست.

آموزه‏ها و پيام‏ها:

1. در آفرينش و پراكندگى انسان‏ها انديشه كنيد، تا خداشناس‏تر شويد.

2. در آفرينش همسران خود انديشه كنيد تا خدا را بهتر بشناسيد.

3. هدفِ ازدواج آرامش خانواده و تأمين بهداشت روانى همسر است (پس زن و شوهر براى رسيدن به اين هدف تلاش كنند).

4. دوستى و رحمت موهبتى الهى است كه عامل پيوند شماست.

5. خرد ورزى كنيد تا نشانه‏هاى خدا را درك كنيد.

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. – ( الروم 20و 21 ) .
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, خانواده

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

113 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *