مقررات طلاق سوم

(زن را بازيچه‏ى طلاق‏هاى مكرر قرار ندهيد!)

فَإِن طَلَّقَهَا فَلَا تَحِلُّ لَهُ مِن بَعْدُ حَتَّى‏ تَنكِحَ زَوْجاً غَيْرَهُ فَإِن طَلَّقَهَا فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِمَا أَنْ يَتَرَاجَعَا إِنْ ظَنَّا أَن يُقِيَما حُدُودَ اللّهِ وَتِلْكَ حُدُودُ اللّهِ يُبَيِّنُهَا لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ[2]

«و اگر (شوهر براى بار سوّم) آن (زن) را طلاق داد، پس از [آن‏] به بعد بر آن (مرد) حلال نخواهد بود؛ تا اينكه با شوهرى غير از او ازدواج كند. و اگر (شوهر دوّم) او را طلاق داد، پس هيچ گناهى بر آن دو [همسران سابق‏] نيست كه به همديگر باز گردند، اگر آن دو گمان مى‏كنند مرزهاى خدا را بر پا مى‏دارند. و اينها مرزهاى خداست كه آنها را براى گروهى كه مى‏دانند روشن بيان مى‏كند.»

شأن نزول

حكايت شده كه زنى خدمت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله آمد و گفت: همسرم مرا سه بار طلاق داد و من پس از مدتى با مرد ديگرى ازدواج كردم و اتفاقاً او هم مرا طلاق داد، بدون آن‏كه در اين مدت آميزشى انجام داده باشيم. آيا مى‏توانم به شوهر اوّلم بازگردم؟

پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله پاسخ منفى داد و فرمود: ازدواج با شوهر اوّل در صورتى صحيح است كه با همسر جديد هم‏بستر شده باشى. سپس آيه‏ى فوق نازل شد.

نكته‏ها و اشاره‏ها

1. حكم جدايى از همسر پس از سه طلاق هميشگى است، مگر در صورتى كه زن، شوهر ديگرى انتخاب كند و پس از هم‏بستر شدن، از او طلاق بگيرد. در اين صورت، اگر بخواهد با شوهر اوّل آشتى و ازدواج مجدد كند و اميد داشته باشد كه سرسازگارى پيش گيرند و قوانين الهى را محترم شمارند، مانعى ندارد.

2. ازدواج با شخص ثالث بايد دايمى و همراه با آميزش جنسى باشد. اين مطلب از واژه‏ى «نكاح و طلاق» استفاده مى‏شود، هر چند بر اين مطلب در روايات اسلامى نيز تصريح شده است.

3. ازدواج مجدد زن سه بار طلاق داده شده با شوهر ديگر كه «مُحلِّل» خوانده مى‏شود، يكى از عواملى است كه در اسلام براى جلوگيرى از طلاق‏هاى مكرر قرار داده شده است.

اين امر با جريحه‏دار نمودن وجدان مردان تا حدود زيادى از طلاق سوّم جلوگيرى مى‏كند و در حقيقت اين ازدواج مجدد زن با همسرى ديگر، مانعى است بر سر راه مردان هوس‏ران و فريبكار، تا زن را بازيچه‏ى هوس‏هاى سركش خود نسازند و به طور نامحدود از قانون طلاق و رجوع استفاده نكنند.

4. از شرط دايمى بودن و آميزش جنسى در ازدواج با همسر دوم، روشن مى‏شود كه مُحلِّل به عنوان يك حكم در اسلام مطرح نيست، بلكه سخن از ازدواج مجدد واقعى است؛ از اين رو اگر كسى از اوّل قصد ازدواج دايمى نداشته باشد و صحنه‏سازى كند، چنين ازدواجى اثر نخواهد داشت و ازدواج باطلى است كه موجب حلال شدن شوهر اوّل نيز نمى‏شود.

5. «گمان به اجراى قوانين الهى» براى اقدام عملى كافى است و يقين لازم نيست؛ چرا كه انسان آزادى، اختيار، اميال و موانع دارد و نمى‏تواند تضمين قطعى كند كه حدود الهى را در آينده رعايت مى‏كند.

آموزه‏ها و پيام‏ها

1. زن را بازيچه‏ى طلاق‏هاى مكرر قرار ندهيد.

2. ازدواج مجدد شما زمينه‏ساز و در راستاى اجراى قوانين الهى باشد.

3. علم و آگاهى، زمينه‏ساز درك حدود و قوانين الهى است.

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. . سوره مبارکه بقره، آیه 230.
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, طلاق

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *