مبارزه با فساد را از خانه‏ى خود شروع كنيد

وَاللَّاتِي يَأْتِينَ الْفَاحِشَةَ مِنْ نِسَائِكُمْ فَاسْتَشْهِدُوا عَلَيْهِنَّ أَرْبَعَةً مِنْكُمْ فَإِنْ شَهِدُوا فَأَمْسِكُوهُنَّ فِي الْبُيُوتِ حَتَّى يَتَوَفَّاهُنَّ الْمَوْتُ أَوْ يَجْعَلَ اللَّهُ لَهُنَّ سَبِيلاً.[2]

«و از زنان شما كسانى كه مرتكب [كار] زشت [زنا] شوند، پس چهار نفر از خودتان (: مسلمان‏ها) بر آنان گواه گيريد؛ و اگر گواهى دادند، پس آن [زن‏] ان را در خانه‏ها (ىِ خود) بازداشت كنيد، تا مرگ كاملًا آنان را فراگيرد؛ يا خدا، راهى براى آنان قرار دهد.»

نكته‏ها و اشاره‏ها

1. واژه‏ى «فاحِشه»، كه 13 بار در قرآن مجيد آمده است، در اصل به معناى «كار يا گفتار بسيار زشت» است، و به همين خاطر در مورد عمل نامشروع جنسى (زنا) به كار مى‏رود.

2. در مورد آيه‏ى فوق چند تفسير شده است:

الف) غالب مفسران قرآن آن را در مورد مجازات زنان شوهردارى مى‏دانند كه آلوده به عمل نامشروع (زنا) شده‏اند.

ب) برخى از مفسران احتمال داده‏اند كه آيه‏ى فوق در مورد هم‏جنس گرايى زنان (يعنى مُساحقه) باشد.

ج) ممكن است بگوييم آيه در مورد مجازات زنان آلوده به عمل نامشروع (زنا) اعم از شوهردار و بدون شوهر است. ظاهر آيه همين تفسير سوم است و در روايات اهل‏بيت عليهم السلام نيز به همين مطلب اشاره شده است.

3. مجازات حَبس ابد براى زنان بدكار، يك حكم موقت در اسلام بود و شاهد موقت بودن آن در خود آيه وجود دارد كه مى‏فرمايد: «يا اين‏كه خدا راهى براى آنان قرار دهد». اين راه جديد، پس از آماده شدن محيط و افكار عمومى جامعه قرارداده شد (همان گونه كه در برخى روايات از امام صادق عليه السلام نيز حكايت شده است). و آن حكم سنگسار كردن زنان شوهردار و نيز حكم تازيانه‏ى زنان غيرشوهردار است كه در آيات نخست سوره‏ى نور نازل شد.

تذكر: از مطالب قبل روشن شد كه آيه‏ى فوق به معناى اصطلاحى نسخ نشده است؛ چرا كه حكم آن از اوّل موقت بوده و در خود آيه نيز بدان اشاره شده است.

4. دستور حبس زنان زشت‏كار در خانه، اولًا، به نفع آنهاست؛ چرا كه از زندان‏هاى عمومى به مراتب بهتر است. در زندان‏هاى عمومى مجرمان به تبادل تجربيات ناپسند خود مى‏پردازند و نوعى بدآموزى به دنبال دارد.

ثانياً، به نفع اجتماع است و از شيوع مفاسد در جامعه جلوگيرى مى‏كند.

ثالثاً، هزينه‏ى اقتصادى را بر جامعه و دولت تحميل نمى‏كند. همان‏گونه كه در عصر ما در برخى كشورها زندانيان را در خانه‏ى خودشان نگه‏دارى و از راه دور كنترل مى‏كنند.

و رابعاً، مجرى اين حكم مى‏تواند شوهر زن باشد تا از آشكار شدن مطلب و زيان‏آبرويى جلوگيرى كند.

5. اسلام، از طرفى، قوانين جزايى و كيفرى سختى براى زناكاران قرار داده است.

اما، از طرف ديگر، راه اثبات و شرايط آن را سخت قرار داده است، كه گواهى چهار شاهد، شرط رؤيت و هماهنگى در گواهى دادن از آن جمله است.

اين روش «سهل و مُمتنع» باعث شده كه تهديد اين احكام تأثير روانى زيادى در افراد خطاكار به جا بگذارد، ولى تعداد كمى مشمول اين حكم شوند و فقط افراد بى‏پروا و بى‏باك گرفتار شوند.

6. اسلام در حفظ آبرو و شرف مردم، بسيار دقيق است؛ از اين رو براى اثبات عمل نامشروع (زنا) چهار شاهد لازم دانسته است و حتى اگر سه نفر شهادت دهند، خود شاهدان مجازات مى‏شوند، اما براى اثبات قتل دو شاهد كافى است.

7. در برخى موارد براى سالم‏سازى و پاك‏سازى جامعه، بازداشت مجرمان لازم است.

آموزه‏ها و پيام‏ها

1. مبارزه با فساد را از خانه‏ى خود شروع كنيد.

2. با خلافكاران عادلانه برخورد كنيد و تا زشتكارىِ كسى اثبات نشده او را مجازات نكنيد.

3. زندان خانگى، يكى از راه‏هاى مبارزه با خلافكاران است.

4. زناكار سزاوار حبس ابد است.

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. . النساء، 15.
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, خانواده

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *