شما مسئول حفظ خانواده‏ى خويش‏ هستید!

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَاراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ.[2]

«اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! خودتان و خانواده‏هايتان را از آتشى حفظ كنيد كه هيزم آن مردم و سنگ‏هاست؛ (آتشى) كه فرشتگانى خشن [و] سخت‏گير برآن [گماشته شده‏] اند، كه خدا را در آنچه فرمانشان مى‏دهد نافرمانى نمى‏كنند و آنچه را مأمور شده‏اند انجام مى‏دهند.»

نكته‏ها و اشاره‏ها

1. در اين آيه سفارش شده كه مؤمنان خودشان را از آتش حفظ كنند؛ يعنى با ترك گناهان و انجام دستورهاى الهى زمينه‏هاى ورود به دوزخ را از بين ببرند.

2. مقصود از نگه‏دارى خانواده‏ى خويش از آتش آن است كه انسان با برنامه‏ريزى صحيح به تعليم و تربيت و امر به معروف و نهى از منكر آنان بپردازد و محيط خانه را سالم و پاك و معنوى گرداند؛ البته اين وظيفه در عصر كنونى كه آلودگى و تهاجم فرهنگى از هر سو جوامع اسلامى را تهديد مى‏كند سنگين‏تر است.

3. تعبير به «نگه‏دارى» نشان مى‏دهد كه اگر خانواده را به حال خود رها كنيد، خواه نا خواه به سوى دوزخ سقوط مى‏كنند؛ بنابراين حق زن و فرزند تنها در تأمين غذا و مسكن خلاصه نمى‏شود، بلكه تغذيه‏ى معنوى و علمى آنان نيز وظيفه‏ى پدر خانواده است؛ البته اين مطلب با توجه به پيش‏رفت وسايل تبليغى و هزينه بر بودن آنها روشن‏تر مى‏شود.

4. حكايت شده كه از پيامبر صلى الله عليه و آله در مورد اين آيه و چگونگى حفظ خانواده پرسيدند و حضرت فرمود:

آنان را امر به معروف و نهى از منكر مى‏كنى، اگر از تو پذيرفتند آنها را از آتش دوزخ حفظ كرده‏اى و اگر نپذيرفتند وظيفه‏ى خود را انجام داده‏اى.

و از امام على عليه السلام روايت شده كه (مقصود آيه آن است كه) به خود و خانواده‏تان نيكى بياموزيد و آنان را ادب كنيد.

و در حديث ديگرى از پيامبر صلى الله عليه و آله آمده است:

همان طور كه مرد نگهبان خانواده‏ى خويش و در برابر آنها مسئول است، زن نيز نگهبان خانواده‏ى شوهر و فرزندان و مسئول آنهاست.

5. در اين جا بيان شده كه هيزم و آتش‏گيره‏ى دوزخ از جنس انسان‏ها و سنگ‏هاست؛ يعنى آتش دوزخ از درون خود دوزخيان زبانه مى‏كشد.

همان طور كه از سنگ‏هاى بت‏ها و سنگ‏هاى گوگردى بلكه از درون هر اتم نيروى آتشين آزاد مى‏شود و دوزخيان را مى‏سوزاند.

6. در اين آيه به چند ويژگى مأموران دوزخ اشاره شده است:

الف) آنان خشن و سخت‏گيرند؛ البته اين روحيه‏ى آنان متناسب با كار آنهاست؛ چون دوزخ محل خشم و قهر الهى، و لازمه‏ى آن سخت‏گيرى است.

ب) فرشتگان مأمور دوزخ نافرمانى نمى‏كنند، بلكه هرچه به آنان دستور داده شد اجرا مى‏كنند؛ يعنى اطاعت تكوينى دارند و طورى ساخته شده‏اند كه با ميل، دستورهاى الهى را انجام مى‏دهند.

7. در اين آيه از طرفى به مؤمنان سفارش مى‏كند كه خانواده‏ى خويش را از آتش حفظ كنيد از طرف ديگر هشدار مى‏دهد كه آتش‏گيره‏ى دوزخ مردم هستند؛ جمع اين دو مطلب اشاره به آن دارد كه برخى مردم نه تنها خود دوزخى هستند، بلكه با اعمال گناه‏آلود و ايجاد فساد و انحراف به زندگى ديگران نيز آتش مى‏زنند.

پس مراقب خود و خانواده‏ى خويش باشيد كه به آتش ديگران نسوزيد.

مَثل جالب اين افراد در زمان ما فسادگران و توزيع كنندگان مواد مخدّر هستند كه خود و جامعه را به آتش مى‏كشند و هركس بايد مواظب خانواده‏ى خود باشد كه به اين آتش نسوزند.

آموزه‏ها و پيام‏ها

1. مؤمنان مسئول حفظ خود و خانواده‏ى خويش‏اند.

2. مسير زندگى شما به طرف دوزخ نباشد.

3. آتش‏گيره‏ى آتش دوزخ، خودِ مردم هستند (پس مراقب باشيد به آتش مردم نسوزيد).

4. فرشتگان دوزخ مأمورانى سخت‏گيرند (پس قبل از آن كه به چنگ آنان گرفتار شويد چاره بينديشيد).

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. . التحريم، 6.
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, خانواده

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *