شرايط اسلامى و انسانى در انتخاب همسر

1.لازم است خانواده هاى عزيز قبل از ازدواج دختر و پسر زمينه ديدار آن دو را با هم فراهم نمايند در اين زمينه خواندن عقد و ايجاد محرميت لازم نيست اين واقعيتى است كه اسلام آن را اجازه مى دهد و فقه اسلامى آن را بى مانع مى داند اين ديدار براى هر دو ضرورى است تا با ديدن يكديگر كمالات و عيوب ظاهرى را بفهمند و سپس در تصميم گيرى اقدام نمايند علاوه راه رد و ايراد و اشكال تراشى را براى بعد از ازدواج ببندند البته در اين ديدار بايد قصد و نيت ازدواج و پسند و عدم پسند مطرح باشد تا فضاى برنامه از معصيت حق پاك بماند به رواياتى كه در اين زمينه وارد شده عنايت كنيد:
قال النبى للمغيرة بن شعبة و قد خطب إمرأة لو نظرت اليها فإنه احرى ان يدوم بينكما.
رسول حق به مغيرة بن شعبه كه با زنى ازدواج كرده بود فرمود : اگر قبلا او را مى ديدى اميد توافق و سازش در بين شما بيشتر بود.
محمد بن مسلم مى گويد از حضرت باقر (عليه السلام) پرسيدم :
عن الرجل يريد ان يتزوج المرأة أينظر اليها ؟ قال نعم انما يشتريها باغلى الثمن.
مردى كه مى خواهد ازدواج كند حق دارد زن مورد نظر براى ازدواج را ببيند ؟ فرمود : آرى به گران ترين قيمت مى خرد چرا حق ديدن نداشته باشد ؟
حسن سرى گويد :
قلت لابى عبدالله الرجل يريد ان يتزوج المرأة يتأملها و ينظر الى خلفها و الى وجهها ؟ قال نعم لا بأس ان ينظر الرجل الى المرأة اذا اراد ان يتزوجها ينظر الى خلفها و الى وجهها.
به حضرت صادق(عليه السلام) عرضه داشتم براى مرد جايز است پيش از ازدواج در وجود زن دقت كند پشت سر و صورتش را ببيند ؟ فرمود : آرى مانعى ندارد كه زن مورد نظر را از پشت سر يا جلوى رو ببيند.
و مردى به امام ششم گفت :
اينظر الرجل الى المرأة يريد تزويجها فينظر الى شعرها و محاسنها قال لا بأس بذلك اذا لم يكن متلذذا و فى خبر : و تقوم حتى ينظر اليها ؟ قال نعم و ترقق له الثياب.
جائز است مرد موى سر و زيبائيهاى زنى را كه مى خواهد بگيرد ببيند ؟ فرمود : اگر منظور آگاهى از خصوصيات اوست اشكال ندارد در خبر ديگرى آمده كه از حضرت سئوال شد جايز است زن بايستد تا مرد او را نظر كند فرمود : آرى بلكه پوشيدن لباس نازك هم در آن وقت مانعى ندارد.
و قال (صلى الله عليه وآله وسلم) لصحابى خطب إمرأة : أنظر الى وجهها و كفيها.
رسول خدا به مردى از صحابه كه زنى را خواستگارى كرده بود فرمود : صورت و دستهاى او را ببين.
امثال اين روايات مى خواهد بگويد اگر كسى زنى را براى همسرى انتخاب كرد پس از بررسيهاى لازم در رابطه با خانواده و اخلاق و ايمان او مانعى ندارد براى آگاهى از خصوصيات بدنى او نظير مو قيافه زيبائى قد و قامت اندام وى را ببيند مبادا نقص و عيبى در وجود او باشد يا موردى در او ببيند كه باعث دلسردى يا موجب تفرقه شود نه اينكه حق دارد خانه به خانه برود و ناموس اسلام را يك به يك از نظر بگذراند و سراپاى همه را دقت نمايد تا اگر خواست يكى را از آن ميان انتخاب كند .

چون زن را پسنديد و مايل به ازدواج با او شد در عين زيبائى زن و آراسته بودنش به جمال و كمال و دلبرى و طنازى وى نيت خود را در ازدواج با او براى خدا قرار دهد و به عنوان عمل به دستور و فرمان حضرت حق و اجراى سنت انبياء الهى بخصوص رسول باكرامت اسلام قدم بردارد.
در اين زمينه يعنى اقدام براى ازدواج به قصد قربت و به نيت جلب خوشنودى حق روايت بسيار مهمى از رسول خدا نقل شده :
من نكح لله و أنكح لله استحق ولاية الله.
آنكه براى خدا ازدواج مى كند و براى فراهم كردن وسيله ازدواج ديگران محض خدا قدم برمى دارد استحقاق قرار گرفتن در ولايت خدا را پيدا مى كند .
آرى چنين انسانهاى بافضيلتى مشمول اين آيه شريفه مى گردند :
الله ولى الذين آمنوا يخرجهم من الظلمات الى النور.
خداوند سرپرست كسانى است كه ايمان آوردند آنان را از ظلمت جهل ظلم ضعف روحى بداخلاقى سستى در عمل به نورانيت فهم و بصيرت عدالت قوت قلب خوش خلقى و قدرت در عمل مى برد.
خداوند داشتن زن و فرزند را دوست دارد به همين خاطر در سن پيرى به زكريا يحيى و به ابراهيم اسماعيل را عنايت فرمود و در آيه اى از كتابش به رسول مطهرش فرمود:
و لقد ارسلنا رسلا من قبلك و جعلنا لهم ازواجا و ذرية.
و به تحقيق رسولانى براى هدايت مردم پيش از تو فرستاديم و براى آنان زنان و فرزندان قرار داديم.

عجله در ازدواج كار صحيحى نيست در معارف اسلامى آمده كه : عجله كار شيطان است انتخاب همسر بايد بادقت و وقت گذارى و مشورت و شناخت لازم از او و خانواده اش صورت بگيرد مبادا كه در اين زمينه خسارتى به طرفين وارد شود و ضربه روحى و روانى ببار آيد.
حضرت صادق (عليه السلام) در اين زمينه فرموده:
انما المرأة قلادة فانظر ما تتقلد…
همانا زن گردن بند است دقت كن چه گردن بندى بر گردن زندگى و حيات خود مى افكنى.

در رواياتى كه از رسول حق و اهل بيت طاهرين آن حضرت در كتابهاى پرارزش شيعه آمده خصوصيات زنى كه لايق همسرى مرد مؤمن و جوان مسلمان است و با ظرافت و دقت كامل بيان شده :
اميرالمؤمنين(عليه السلام) مى فرمايد:
المؤمن دأبه زهادته و همه ديانته و عزه قناعته و جده لاخرته قد كثرت حسناته و علت درجاته و شارف خلاصه و نجاته.
عادت و خوى مؤمن بى رغبتى او به امور مادى است و همتش ديندارى و عزتش قناعت و فعاليتش براى آخرت است. زياد شده خوبيهايش و بالا رفته درجاتش و نزديك شده به آزادى و نجاتش.
و نيز آن حضرت فرمود:
المؤمن دائم الذكر كثير الفكر على النعماء شاكر و فى البلاء صابر.
مؤمن بطور دائم و هميشگى متذكر حقائق و بخصوص حضرت حق است انديشه اش بسيار و شاكر تمام نعمت هاى الهى و صابر در بلاء است.
امام صادق(عليه السلام) فرمود:
المؤمن من طاب مكسبه و حسنت خليقته و صحت سريرته و انفق الفضل من ماله و امسك الفضل من كلامه.
مؤمن كسى است كه آنچه كسب مى كند پاكيزه است و طبيعتش نيكوست و پنهانش صحيح است اضافه مالش را انفاق مى كند و از اضافه سخنش خوددارى مى نمايد.
در رابطه با ارزش مؤمن در روايات آمده:
از حضرت صادق(عليه السلام) نقل شده:
المؤمن اعظم حرمة من الكعبة.
احترام و حرمت مؤمن از كعبه عظيم تر است.
امام پنجم(عليه السلام) فرمود:
ان المؤمن يعرف فى السماء كما يعرف الرجل اهله و ولده و انه لاكرم على الله عز و جل من ملك مقرب.
مؤمن در آسمان معروف است چنانكه مرد همسر و اولادش را مى شناسد و هر آينه مؤمن در پيشگاه حق از ملك مقرب گرامى تر است.
رسول حق فرمود:
ان الله جل ثناؤه يقول: و عزتى و جلالى ما خلقت من خلقى خلقا أحب الي من عبدي المؤمن.
خداوند جل ثناءه مى فرمايد: به عزت و جلالم قسم آفريده اى را در آفريدگانم در نزد خود محبوب تر از مؤمن نيافريده ام.

کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, خانواده

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *