حجاب مرد! و نقش آن در حفظ خانواده

قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ* وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الْأِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ وَلا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِنْ زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ.[2]

قرآن كريم در آيه‏ى سى‏ام سوره‏ى نور به ممنوعيت چشم چرانى مردان و لزوم حجاب مردان و تأثير آن در پاكى و رشد آنان اشاره مى‏كند و مى‏فرمايد:

(اى پيامبر) به مردان مؤمن بگو: «چشم‏هايشان را (از نگاه حرام) فرو كاهند، و دامانشان را (در امور جنسى) حفظ كنند.» كه اين براى آنان [پاك كننده‏تر و] رشد آورتر است؛ [چرا] كه خدا به آنچه با زيركى انجام مى‏دهند آگاه است.

شأن نزول

حكايت شده كه جوانى از مسلمانان انصار مدينه، با زنى روبه‏رو شد (و زنان در آن زمان مقنعه‏ى خود را پشت گوش‏ها قرار مى‏دادند و طبعاً صورت و گردن و مقدارى از سينه‏ى آنان نمايان مى‏شد.) آن جوان در حال راه رفتن به زن چشم دوخت تا اين كه صورتش به ديوار خورد و در اثر چيز تيزى كه در ديوار بود، صورتش شكافت و خون بر لباس و سينه‏اش ريخت.

او ناراحت شد و به همان صورت خدمت پيامبر صلى الله عليه و آله رسيد و ماجرا را نقل كرد. در اين هنگام پيك وحى فرود آمد و آيه‏ى فوق را نازل كرد و به مردان مؤمن دستور داد كه از چشم‏چرانى دورى كنند (و در آيه‏ى بعد به زنان دستور حجاب داد).

نكته‏ها و اشاره‏ها

1. سوره‏ى نور خط عفت و پاكى مؤمنان را دنبال مى‏كند و در راستاى دور كردن جامعه از اعمال منافى عفت و سوق دادن مردم به سوى پاكى است؛ از اين رو در اين آيات با چشم‏چرانى و ترك حجاب مبارزه مى‏كند تا مقدمات پاكى جامعه فراهم گردد و زمينه‏ى آلودگى برطرف شود.

2. واژه‏ى «يَغُضُّوا» در اصل به معناى كم كردن و كوتاه كردن است؛ يعنى اين آيه به مردان مؤمن دستور مى‏دهد كه نگاه خود را كوتاه و كم كنند اما دستور نمى‏دهد كه چشمان خود را فرو بندند تا در راه رفتن دچار مشكل شوند.

3. كم كردن و كوتاه نمودن نگاه در برابر نامحرمان آن است كه قلمرو نگاه كم شود؛ يعنى اگر انسان در حالت عادى به منطقه‏ى گسترده‏اى نگاه مى‏كند، در هنگام روبه‏رو شدن با زنان نامحرم، قلمرو ديد خود را كم كند تا گرفتار نگاه حرام نشود؛ به عبارت ديگر از اندام و اعضايى كه ديدن آنها حرام است، نگاه خويش را برگيرد و از نگاه خود فرو كاهد و خيره نظر نكند.

4. در اين آيه متعلَّق نگاه حذف شده است؛ يعنى نمى‏گويد نگاه خود را از چه چيزى فرو گيريد. اين مطلب دليل بر عموميت است؛ يعنى نگاه خود را از مشاهده‏ى هر چه حرام است برگيريد كه شامل فرو گرفتن نگاه از زنان نامحرم و هر صحنه‏ى حرام است، اما با توجه به آيات قبل و بعد، روشن مى‏شود كه مقصود نگاه به زنان نامحرم است كه زمينه‏ساز انحرافات جنسى مى‏شود.

اين ديده شوخ مى‏كشد دل به كمند خواهى كه به كس دل ندهى ديده ببند

(سعدى)

5. «فَرْج» در اصل به معناى شكاف و در اين جا كنايه از مواضع جنسى است؛ يعنى مردان بايد مواضع جنسى بدن خود را از نگاه ديگران بپوشانند تا سبب تحريك افراد و زمينه‏ى آلودگى و انحراف جامعه نشود.

آموزه‏ها و پيام‏ها

1. چشم‏چرانى ممنوع است.

2. مردان نيز حجاب خويش را رعايت كنند و مواضع جنسى خود را بپوشانند.

3. فروكاهش نگاهتان، عامل پاكى و رشد شماست.

4. با پوشاندن مواضع جنسى خود، به پاكى و رشد جامعه كمك كنيد.

5. با زيركى سعى نكنيد از اين دستورات فرار كنيد كه خدا از حال شما آگاه است.

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. . سوره مبارکه نور، آیه30و31.
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, خانواده

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

137 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *