اهتمام به آموزش‌های عبادی و نقش آن در سعادت خانواده

وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلَى‏ مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَيَوةِ الدُّنْيَا لِنَفْتِنَهُمْ فِيهِ وَرِزْقُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَأَبْقَى‏* وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا لا نَسْأَلُكَ رِزْقاً نَحْنُ نَرْزُقُكَ وَالْعَاقِبَةُ لِلتَّقْوَى.[2]

«و هرگز چشمانت را خيره مكن به آنچه كه گروه‏هايى از ايشان را بدان بهره‏مند كرديم؛ در حالى كه شكوفه‏هاى زندگى پست (دنيا) است؛ تا آنان را در آن بيازماييم؛ و روزىِ پروردگارت بهتر و پايدارتر است.* و خاندانت را به نماز فرمان ده؛ و بر [انجام‏] آن شكيبايى ورز؛ از تو هيچ روزى نمى‏خواهيم؛ (چرا كه) ما به تو روزى مى‏دهيم؛ و فرجام (نيك) براى (صاحبان) پارسايى (و خود نگه‏دارى) است.»

نكته‏ها و اشاره‏ها

1. در اين آيات سفارش‏هايى به پيامبر صلى الله عليه و آله شده است كه در حقيقت مخاطب آنها تمام مسلمانان‏اند. اين دستورات عبارت‏اند از:

الف) به اموال مردم چشم ندوزيد؛

ب) خانواده‏ى خود را به نماز فراخوانيد؛

ج) خودتان نيز بر به جا آوردن نماز كوشا و شكيبا باشيد.

2. نعمت‏هاى دنيوى كه در دست كافران و مخالفان است، شكوفه‏هاى زندگى دنياست كه مى‏شكفد و به زودى پژمرده و پرپر مى‏شود و چند صباحى بيش‏تر دوام ندارد.

به مشك چين و چگل نيست بوى گل محتاج كه نافه‏هاش زبند قباى خويشتن است‏

مرو به خانه ارباب مروت دهر كه گنج عافيت در سراى خويشتن است‏

(حافظ)

3. خدا به پيامبر اسلام روزى‏ها و نعمت‏هايى داده كه بهتر و پايدارتر است؛ هم‏چون ايمان، اسلام، قرآن و روزى‏هاى حلال و پاكيزه در دنيا و آخرت.

4. در اين آيات به پيامبر صلى الله عليه و آله سفارش شده كه به خانواده‏ات دستور نماز بده. از اين مطلب دو نكته به دست مى‏آيد:

الف) خانواده‏ى پيامبر صلى الله عليه و آله از ميان امت اسلامى داراى ويژگى خاصى است كه لازم است جداگانه دستور نماز به آنان داده شود.

ب) اين آموزه‏اى براى همه‏ى مسلمانان است كه نسبت به نماز خانواده‏ى خويش حساس باشند.

5. از آن جا كه سوره‏ى «طه» در مكه نازل شده است، پس در آن زمان خانواده‏ى پيامبر صلى الله عليه و آله تعداد كمى هم‏چون خديجه و فرزندان او و على عليه السلام بودند. هر چند بعدها اين خانواده گسترش يافت و در مدينه امام على عليه السلام با فاطمه عليها السلام ازدواج كرد و فرزندان متعددى پيدا كردند كه همگى خاندان پيامبر به شمار مى‏آمدند.

از اين روست كه در احاديث و تفاسير روايت شده كه پيامبر صلى الله عليه و آله در مدينه تا مدت زيادى در هنگام نمازهاى پنج‏گانه به در خانه‏ى على و فاطمه عليهما السلام مى‏آمدند و آنها را به نماز سفارش مى‏كردند و آيه‏ى تطهير را نيز قرائت مى‏كردند.

6. از آن جا كه نماز موجب پاكى و صفاى قلب و تقويت روح و ياد خداست، خدا به پيامبر صلى الله عليه و آله سفارش مى‏كند كه نه تنها خانواده‏ات را به نماز سفارش كن بلكه خودت نيز بر انجام نماز كوشا و شكيبا باش، كه فوايد و بركات اين كار به خود شما مى‏رسد؛ يعنى شما چيزى از عبادت خود را به خدا نمى‏دهيد؛ چراكه او رزق نمى‏خواهد، بلكه به شما رزق مى‏دهد.

7. فرجام نيك براى تقوا و پارسايى است؛ يعنى آن كه سرانجامش مفيد و سازنده و حيات‏بخش است، همان تقواست و اهل تقوا پيروز و سعادتمند و رستگارند و افراد بى‏تقوا سرانجامشان شكست و ناكامى است.

آموزه‏ها و پيام‏ها

1. به اموال مردم چشم ندوزيد كه روزى‏هاى الهى براى شما بهتر و پايدارتر است.

2. مخالفان راه خدا بدانند كه اين نعمت‏هاى دنيوى شكوفه‏هاى ناپايدارى است كه مايه‏ى آزمايش آنهاست (پس به آنها مغرور نشوند).

3. به آموزش عبادى خانواده‏ى خود همّت گماريد و خود نيز الگوى نمازخوانى باشيد.

4. شما سودى به خدا نمى‏رسانيد، بلكه روزى‏خوار خدا هستيد.

5. اگر فرجام نيكو و سعادت و پيروزى نهايى مى‏خواهيد، پارسا باشيد.

  1. . استفاده شده از تفسیر مهر.
  2. – سوره مبارکه طه، آیات131و132.
کلیدواژه‌ها:باشگاه زندگی, خانواده

پیشنهاد میکنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *